zondag 31 juli 2011

#2 WARNING - pas op met henna tattoo - DANGER #2

Bijna twee maanden geleden plaatste ik een uitgebreid artikel over de gevaren van henna en hoe ik hier zelf 
vervelende ervaringen mee gehad heb. Afgelopen week is er veel op dat gebied gebeurd bij mij. Girlscene heeft een artikel n.a.v. mijn artikel online gezet , Gerard Joling is naar het ziekenhuis geweest i.v.m. een henna tattoo en ik heb deze week al totaal drie mailtjes gehad met vragen wat te doen bij een ontstoken tattoo van mensen die hier last van hadden. 

Ik schrik hier een beetje van en wil daarom nog een keer mijn artikel onder de aandacht brengen om aan te geven hoe gevaarlijk (verkeerde) henna voor je is. Hieronder lees je het artikel wat ik twee maanden geleden schreef over de gevaren en mijn ervaring met henna. Ik wil jullie ook vragen of jullie dit artikel onder de aandacht willen brengen zodat zoveel mogelijk mensen te weten komen dat het gevaarlijk is en hoe ze het kunnen voorkomen.


Vandaag even een serieus bericht want ik wil het met jullie hebben over Henna, en dan specifiek over henna tatoeages.( Het is misschien een iets langer verhaal, maar echt zeer zeker de moeite waard om even te lezen . Het kan veel leed voorkomen ). 

Iedereen is weer vakantie plannen aan het maken en de meeste mensen zoeken dan  de zon op.
Velen van jullie zullen ook op vakantie gaan en daarom wil ik er graag aan het volgende  aandacht besteden.
Ruim 1,5 jaar geleden heb ik op vakantie een henna tattoo genomen, met alle gevolgen van dien.
Het is toen erg fout gegaan, en wil je weten hoe dit is gekomen en wat het zo gevaarlijk maakt?

Wat is henna:
Henna is een grote plant die onder andere in India, Marokko en de Arabische streken groeit. De bladeren worden gedroogd en tot fijn poeder vermalen. Hiervan wordt dan een papje gemaakt door water of citroensap toe te voegen, met eventueel nog enkele andere veilige ingrediënten zoals suiker, enkele druppels lavendelolie,...Als de pasta op deze manier is gemaakt, is ze volkomen veilig en zelfs gezond voor de huid. Kloofjes kunnen sneller genezen als er henna op gesmeerd wordt, en de huid wordt zachter. Het geeft ook een verfrissend gevoel bij warm weer.


Het komt vaak voor dat er op vakantiebestemmingen ook schadelijke stoffen worden toegevoegd aan de henna, zoals benzine, petroleum, white spirit, terpentijn, noem maar op. Dat wordt gedaan om de henna donkerder te laten kleuren. Dit is zeer ongezond en schadelijk voor de huid, maar ook de dampen die je hiervan inademt zijn schadelijk. Je krijgt er vaak een branderig gevoel van op de huid, met jeuk en rode uitslag.Dit is precies wat mij dus ook overkomen is . Begin 2010 ben ik met mijn gezinnetje op vakantie geweest naar Tunesië. Drie dagen voor terugkeer naar huis van onze vakantie bestemming leek het mij  wel leuk om een henna tattoo te laten zetten. Ik wilde dit laten doen in de Medina ( oude stadcentrum ) waar we dagelijks kwamen. Een vrouw bracht in 10 minuten bij mij een henna tattoo aan. In eerste instantie was ik er erg blij mee en bij terugkomst in onze hotelkamer maakte ik er direct een paar mooie foto’s van. 
Zoals jullie kunnen zien ziet het er allemaal erg leuk uit en zou het een leuk aandenken zijn aan onze vakantie in Tunesië. Helaas veranderde dit snel. Twee dagen later,de laatste dag van onze vakantie, kreeg ik een beetje een branderig en  warm gevoel rond mijn tattoo. Ook zag ik dat ik vocht vast hield in mijn been, want mijn enkel  werd  dikker en dikker. Toen ik die avond in mijn hotelbed lag kon ik er gewoon niet van slapen , mijn hele been deed pijn en het branderig en stekend gevoel werd  steeds maar erger. Na een korte nacht slaap werd ik de volgende dag wakker en kon ik eigenlijk niet eens meer fijn op mijn been staan.  Mijn huid was zo gespannen en dik dat elke stap mega veel pijn deed. Op dat moment  was ik blij om naar huis te gaan en  hoopte dat het misschien in Nederland door de kou wel snel over zou gaan.
Helaas was dit niet het geval want eenmaal  thuis aangekomen zag het er alleen maar slechter en slechter uit. Ik kreeg een soort van (brand)blaasjes en op sommige plekken “brokkelde” mijn tattoo af, maar daaronder zat niet echt nieuwe huid. Ik heb er spijt van dat ik er nooit foto's van gemaakt  heb op dat moment . Ik heb er toen gewoon niet om gedacht omdat het op dat moment gewoon te pijnlijk was.
Daarom heb ik  hieronder twee foto's van google erbij gezet om jullie een indruk te geven van  hoe het er ongeveer uit zag bij mij ( op dat moment.)
 ( Ik heb de foto’s extra klein erbij gemaakt, omdat ik ze niet echt smakelijk en shockerend vind en ik er zelf een beetje misselijk van werd. Voor iedereen die het wil, je kunt ze vergroten ).

Ja echt, niet schrikken , zo zag het er bij mij ook ongeveer uit. Het was meer een combinatie van de foto’s.
Ik ben er bij thuiskomst direct mee naar de dokter gegaan, en ook al heb ik de beste dokter die ik maar ken , zelfs hij wist niet goed wat hij er mee aan moest. Ik  kreeg daarom eerst het advies om twee dagen non-stop te koelen met natte doeken. Zou dat nog niet helpen dan moesten hij gaan kijken of hij een andere  oplossing hiervoor kon vinden .

Gelukkig zakte het na twee dagen af en werd mijn enkel weer wat dunner en gingen de (brand)blaasjes langzaam weg. De pijn ging toen ook redelijk weg, maar daarvoor in de plaats kwam een ondragelijke jeuk.
Na ongeveer 2 maanden was de jeuk en de pijn zo goed als verdwenen maar zag je helaas nog  wel  de gevolgen van mijn henna tattoo. 


Deze foto heb ik op 23 mei 2011 gemaakt.
Deze foto is dus erg recent en je ziet hier dat ik nog steeds een soort onderhuidse donkere vlekken heb  overgehouden op de plek waar mijn henna tattoo gezeten heeft. Het  is nu  dus  1,5 jaar later en ook al heb ik er al een lange tijd geen last meer van, toch blijft het zichtbaar.


Ik heb een zogenoemd zwarte henna gehad , wat is dit precies?: 
Allereerst zwarte henna bestaat eigenlijk niet. De kleur van henna is altijd roodbruin, oranjebruin tot chocoladebruin. Als men van zwarte henna spreekt, is dit gewone henna waar een chemisch middel aan toegevoegd is. Dit chemische middel heet paraphenyleendiamine, afgekort PPD. Het bestaat ook onder enkele andere synoniemen, maar gewoonlijk wordt op de verpakking PPD vermeld. Als op de verpakking van een pakje henna geen ingrediënten vermeld staan, of er staat op dat het zwarte henna is, koop dit dan niet!!! Er moet op de verpakking steeds vermeld staan dat de inhoud 100% henna is. PPD komt ook voor in de meeste commerciële haarkleuringen, maar dan in zo'n laag gehalte dat het geen kwaad kan, behalve als je allergisch bent voor PPD. Hoe donkerder de kleur, hoe meer PPD er in zit.

Hoe mooi sommige henna tatoeages ook zijn, Pas a.u.b. op!!! Ik heb dit artikel vooral geschreven om jullie te laten zien wat de gevaren ervan zijn. Ik heb deze feiten hierboven nooit geweten en daarom wil ik ze graag aan jullie duidelijk maken zodat je er goed over nadenkt als je bij zo'n lieve (arme) dame staat die  jou erg goedkoop een (levenslange) souvenir wil geven.

Ik zou het dan ook fijn vinden als meer bloggende meiden dit artikel overnemen ( of linken ) zodat meer dames te weten komen  hoe gevaarlijk het kan zijn, en wat de gevolgen  kunnen zijn.
Zodat hen ( en hun familie en vrienden ) dit bespaard kan blijven.


Het bourjois product nog niet gevonden??? kijk bij hetzelfde artikel van pas op met henna tattoo.... Je bent er bijna!


Q: zou jij nu nog een henna tattoo plaatsen ? of ga je eerst op onderzoek uit?  Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.