zaterdag 13 augustus 2011

Silly's Kitchen #2

Soms dan heb je ineens zin in iets wat je misschien al wel jaren niet meer gehad hebt. Dat had ik vorige week met wentelteefjes. De helft die dit leest zegt direct "ja, dat ken ik" de andere helft zegt "wentelwatte?" Wentelteefjes is eigenlijk meer een familie recept wat in vroegere tijden is ontstaan. Wil jij weten hoe het ontstaan is en hoe je het zelf in 10min kunt maken lees dan snel verder.

Wentelteefjes is ook wel bekend onder de naam verloren of gewonnen brood. In West-Vlaanderen wordt het ook klakaards genoemd. De term gewonnen/verloren brood heeft te maken met de wijze waarop dit gerecht ontstaan is. In vroegere tijden gooide men geen voedsel weg, daarom was het gewoon om oud ( nog niet verschimmeld) brood weer eetbaar te maken door middel van dit recept. 

Wat heb je nodig:
- 1 ei
- 2,5 dl melk
- 1 zakje vanille suiker 
- evt. wat kaneel
- sneetjes oud (droog) brood
- roomboter 
- suiker ( alle varianten mogelijk) 

Stap 1:
doe het ei in een bord of platte kom (brood moet er in passen) en voeg het melk toe.
Stap 2:
klop het ei en de melk goed door elkaar zodat het goed gemengd is en het één geheel is geworden. 
Stap 3: voeg een zakje vanille suiker aan het mengsel toe, hier kun je eventueel nog kaneel bij toevoegen ( dit heb ik niet gedaan)
Stap 4: 
Dompel je wentelteefjes aan beide kanten goed in zodat het ei mengsel goed in het brood opgenomen wordt.
Stap 5:
Bak het in eimengsel gedoopt brood goud bruin. Je kunt er zelf voor kiezen of je ze wat harder gebakken wilt hebben of dat je ze nog een beetje sompig wilt hebben.
Stap 6: smeer je wentelteefje in met (room)boter en strooi er wat suiker over heen. Je kunt er natuurlijk ook iets anders op doen zoals jam of stoop.


Q: kende jij wentelteefjes al?Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.