vrijdag 22 juni 2012

Wat is parfum? Alles wat je moet weten over geuren


Toen ik een aantal weken geleden bezig was met het artikel over de nieuwe Essence geuren (deze liggen nu al in de winkel)  kwam ik op de speciale geur-site van Essence met super leuke begrippen tegen over geuren en parfum.  Ik vind het ontzettend interessant en heel erg duidelijk uitgelegd. Bij Sephora heb ik in het afgelopen jaar ook erg veel over deze termen geleerd. Ik denk dat velen van jullie het ook erg interessant vinden, en daarom wil ik het erg graag met jullie delen.

Laat ik wel heel duidelijk zijn. Deze begrippen heb ik van de Essence site en alle credits gaan dan ook naar Essence. Ik doe dit enkel omdat ik het interessant vind en leuk vind om met jullie te delen. De onderstaande teksten zijn dan ook niet ,op enkele zinnen na, door mij geschreven.

Algemene parfumkennis:

Parfum
De term komt van het latijnse ‘per fumum’ en betekent ‘door rook’. vroeger verbrandden mensen hars en maakten op deze manier geuren. een parfum is de meest intense vorm van een geur.

eau / eau de toilette / eau de parfum
‘eau’ is Frans en betekent water. in de wereld van geuren is ‘eau’ een parfum met een hogere concentratie alcohol en water. een eau de toilette heeft een geurconcentratie van ongeveer 5 - 10% en is middelsterk als je denkt aan geurintensiteit. een eau de parfum heeft de hoogst geurende olieconcentratie (ongeveer 10 - 15%).

Alcohol
Het oplosmiddel voor geuren. parfums hebben een hoger percentage alcohol (90 - 96%) en eau de toilettes hebben een lagere concentratie alcohol (70 - 80%).

Destillatie
Destillatie is het proces waarbij waardevolle geuren aan planten worden onttrokken. tere rozenblaadjes of lavendel worden in grote filters boven hete stoom uitgespreid. zo wordt kostbare geurolie gewonnen zonder dat de fijne geuressenties verloren gaan.

Flacon
Wordt gebruikt om de geur te verpakken. hiervoor werden vroeger kostbare materialen gebruikt, maar tegenwoordig worden parfumflacons bijna alleen nog maar van glas gemaakt. dit is vanwege het hoge alcoholgehalte van geuren.

Limbisch systeem
Het zogenaamde ‘limbisch systeem’ is gekoppeld aan onze hersenen en controleert al onze gevoelens en gewaarwordingen. geuren gaan via de neus naar het limbisch systeem en hebben zo direct invloed op onze emoties. geuren kunnen je stimuleren en kalmeren, maar ze kunnen ook vergeten herinneringen en momenten oproepen.

Parfumeur
Dit beroep is ooit ontstaan ​​uit de handel van handschoenmakers. in de 18e eeuw werden handschoenen geparfumeerd om de geur van leerolie te verbloemen. het vak van de parfumeur vereist een hoge sensitiviteit en een perfect reukvermogen – zelfs vandaag de dag is het een beroep dat je niet echt kunt leren.

Neus
Goede parfumeurs staan ook wel bekend als ‘neuzen’. zij kunnen geuren perfect onderscheiden en weten hoe geuren kunnen worden vervaardigd door bepaalde aromatische stoffen te combineren.

Kwaliteit
Kwaliteit is belangrijk bij het creëren van geuren. dus soms kan het jaren duren om een geur te creëren van een ​​zeer hoge kwaliteit. het succesvolle samenspel van kostbare geurcomponenten maakt een geur tot een uniek kunstwerk en een uitermate bijzondere geurervaring.

Jouw geur vinden
Aanbrengen, wachten, ruiken, beslissen. elke geur heeft zijn eigen ‘sensatie’ na het aanbrengen. daarom is het belangrijk om minimaal 20 minuten te wachten. dit geeft de top- en middennoot de tijd zich te ontwikkelen; de geur toont dan haar ware karakter.

Parfum aanbrengen
Geuren kunnen het best worden aangebracht waar het bloed dicht op de huid stroomt: achter de oren, aan de binnenkant van de polsen, op het decolleté. geuren ontwikkelen zich ook perfect op net gewassen haar.

het geurbereik
Een intense geur met een sterke aanwezigheid heeft na het aanbrengen een bereik tot anderhalve meter. een bescheiden geur kan worden waargenomen tot 30 cm afstand.

Houdbaarheid
Geuren hebben een beperkte houdbaarheid. je kunt geuren het beste op een koele, donkere plaats bewaren. eenmaal geopend kun je de meeste geuren maximaal 36 maanden bewaren.

Geurfamilie:

De parfumindustrie categoriseert verschillende types geuren in geurfamilies. deze geurfamilies beschrijven het algemene karakter van de geur op basis van de stoffen die het bevat. Vijf typische geurfamilies onder de vrouwengeuren zijn oriëntaals, bloemrijk/ bloemrijk- aldehyde, bloemrijk-oriëntaals, chypre en bloemrijk- chypre.

Bloemrijk: 
De familie van de bloemparfums is de grootste geurfamilie. de belangrijkste component van de geur is een bloem of een geheel bloemenboeket.

Bloemrijk-aldehyde: 
Deze geuren behoren tot de sub– familie van bloemengeuren. aldehyde laat de geur stralen en zorgt ervoor dat het karakter van de bloemen en knoppen schitteren.

Bloemrijk-chypre: 
Chypre-noten gecombineerd met bloemnoten geven een sensueel, warm effect. de citrusnoten geven de bloemrijke geur een verfrissend karakter.

Bloemrijk-oriëntaals: 
Bloemrijke- oriëntaalse geuren staan ook bekend als floriëntals. deze geuren combineren de bloemrijke noten met sensuele oriëntaalse noten.

Chypre:
Chypre geuren bestaan uit plantengeuren die oorspronkelijk uit cyprus komen. ze zijn krachtig en langhoudend. meestal zijn ze ook fris en citrusachtig.

Oriëntaals: 
Oriëntaalse geuren zijn zacht, poederig en hebben vanilleaccenten. een typisch kenmerk is de opvallende zoetheid.

Geur eigenschappen:

De parfumindustrie gebruikt haar eigen taal om geuren te beschrijven. bijvoorbeeld, als een geur naar rozen ruikt, wordt dit binnen de geur-industrie “bloemrijk” genoemd. hier vind je de belangrijkste termen om geuren te beschrijven.

Waterachtig: 
Deze geuren ruiken naar de zee, zijn fris en positief. watermeloen is vaak een onderdeel van aquatische geuren.

Bloemrijk: 
Bloemrijke geuren zijn romantisch, fris en licht. ze ruiken naar de wereld van bloemen en bloemknoppen.

Boeket: 
Een prachtig gemengde samenstelling van verschillende bloemengeuren. harmonieus, zacht en bloemrijk.

Exotisch: 
Verre landen, zonnige stranden, aromatische bossen. ‘exotisch’ verwijst naar geuren die zeldzame geurcomponenten bevatten als tonkabonen of vanille.

Fris: 
Deze geuren zijn vaak positief en licht. ze bestaan vaak uit groene noten afkomstig van grassoorten of citrusvruchten.

Fruitig: 
Deze geuren ruiken naar lekkere, sappige vruchten. bessen, appels en perzik geven deze parfums een rustige, zachte en zoete noot.

Helder: 
Heldere geuren hebben een licht en zorgeloos karakter. ze komen van felgekleurde bloemen en vruchten en zorgen voor een delicate, lichte geurervaring.

Houtachtig: 
Houtachtige geuren lijken warm, elegant en sensueel. sandelhout is een typisch onderdeel van houtachtige geuren.

Mosachtig: 
Deze geuren ruiken naar vochtige, bemoste bosgronden. mosachtige geurcomponenten worden in bijna al deze geuren gebruikt. ze hebben de capaciteit om geuren diepte te geven.

Muskusachtig: Deze geuren ruiken langer en hebben een sensueel en romantisch effect. ze hechten zich vast aan de huid en zijn zeer intens.

Oriëntaals: 
Geheimzinnig als “duizend-en-één nacht”. deze geuren zijn exotisch, geheimzinnig en redelijk zwaar. ze zijn dan ook met name geschikt voor de avond.

Knisperend: 
De citrusnoten in het bijzonder zorgen voor het lichte en vrolijke karakter van deze geuren. ze stimuleren, geven vreugde en zorgen voor een bijzonder vrolijke stemming.

Zoet: 
Natuurlijk ‘zoete’ geuren hebben vaak bloemachtige- en vanillenoten. vele geuren ademen verleidelijkheid met een klein beetje zoetigheid.

Vanille: 
Zoet, dromerig, sensueel en toch krachtig: dit is het effect van vanillenoten in geuren. vanillegeuren zijn positief en zorgen voor een vrolijke stemming.

vetiver: wordt gewonnen uit de wortels van vetiver grassen. het heeft een zwoele, houtachtige geur die de parfums een aardachtige noot geven.

Warm: 
Hout- of muskusachtige noten geven geuren een zogenaamd “warm” karakter. oriëntaalse parfums worden gezien als warme geuren.

Citrus: 
De citrusfamilie bestaat niet alleen uit frisse limoenen en citroenen, maar ook uit bergamot. dit is een kruising tussen een citroen en een bittere sinaasappel. citrusgeuren zijn licht, levendig en fris.

Geur piramide:

Een geurpiramide bestaat uit drie verschillende noten: de topnoot, het hart en basisnoten.

Topnoot: 
De eerste indruk die de geur geeft meteen na het aanbrengen op de huid. de topnoot kan ongeveer 10-15 minuten worden waargenomen en wordt vaak gekenmerkt door citrusnoten.

Hartnoot: 
Nadat de topnoot is verdampt, komen de hartnoten naar voren. dit wordt wel het “karakter” van de parfum genoemd.

Basisnoot: 
De basisnoot is de laatste die wordt waargenomen. typische basisnoten zijn “zware” geuren als vanille of houtachtige geuren.
Ik hoop dat jullie het interessant vinden. Ik moet zeggen dat ik er al heel handig vind en zeer leerzaam. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeuren van geuren en eigenschappen.

Q: Wist jij al veel van geuren/parfum?
Bron afbeeldingen : Google

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.