vrijdag 10 mei 2013

DIY - Cut your own hair, Go for wafafawoem


Hoi Beauty cutes,
Vandaag een keer een totaal ander soort DIY. Ik hoop dat jullie geïnspireerd raken, en dat het drempelverlagend werkt, nu jullie zien dat het helemaal niet zo moeilijk is.Silja haar haar groeit behoorlijk snel, en de laatste keer dat ik het knipte was al weer enige tijd geleden. Het begint zwaar te vallen, en dan zit er haast geen volume meer in. Hoog tijd dus om er weer eens de schaar in te zetten. Aangezien ik jullie beloofd had om uit te leggen hoe ik dat doe, heb ik geprobeerd om het stap voor stap zo duidelijk mogelijk uit te leggen met bijbehorende foto voorbeelden. Ik vertel er direct bij dat ik geen kappersopleiding heb gevolgd. Vaktermen of professionele adviezen kan ik niet geven ( only tons of experience ) en misschien zal een volleerd kapper zeggen dat hij het nooit op deze manier zal knippen, maar mijn ervaring is dat je soms gewoon je eigen weg moet gaan, en zo dus ook hier. Wat ik in ieder geval zeker weet, is dat het op deze manier heel mooi valt, en dat je op deze manier nog heel veel met je haar kan doen. En daar gaat het volgens mij uiteindelijk toch om ;-D
Dit model heb ik meerdere keren bij Silja, en ook bij mijzelf op deze manier zo geknipt.


Wat heb je nodig :
  • Natuurlijk een fijne scherpe schaar ( ik zelf heb gelukkig een goede kappersschaar. Dus als je iemand kent die er een heeft, dan zou ik zeker vragen of je die mag lenen ).
  • Een paar haar klemmetjes
  • Een nevel/spuitflesje met water ( ik heb gewoon een oude lege verpakking gevuld met water )
  • Een grove kam om makkelijk door het haar te komen
  • Een fijne puntkam om het haar goed in secties te verdelen en strak door te kammen voordat je het gaat knippen.

Allereerst zorg dat je haar lekker fris gewassen is, en dat het handdoek droog is. ( elke keer als het haar tussendoor te droog wordt nevel ik met het spuitflesje wat water om het haar weer wat natter te maken.
Bepaal nu waar jij het liefst je scheiding draagt. Ga vanaf je haargrens op je voorhoofd ongeveer 4 tot 6 cm naar achteren op het midden van het hoofd. De afstand is afhankelijk van of je veel of weinig haar hebt, en of je een groot of klein hoofd hebt ;-)  Ga van daaruit naar het eerste punt waar je je scheiding draagt. ( Als ik bij Silja een denkbeeldige lijn trek langs haar scheiding, dan komt hij ongeveer uit ter hoogte van de buitenkant van haar wenkbrauw ).


Trek nu aan de andere kant deze zelfde lijn. ( zorg dat het op die manier een beetje symmetrisch blijft ). Houd deze pluk even vast en maak de volgende sectie. Ga ongeveer 3 tot 4 cm verder. Je zit nu nog zo'n 4 tot 6 cm van je kruin af, en gaat ook weer vanuit het midden op het hoofd en trek nu een lijn naar beneden tot naar de voorkant van de bovenkant van je oor.


Ook ditmaal doe je hetzelfde aan de andere kant. Waarna je de zijkant secties tijdelijk in een knotje kunt draaien en vastzet met een klemmetje. En draai als laatste ook nog al het haar wat aan de achterkant overgebleven is in een knot en zet deze vast.


Neem nu de sectie die middenvoor hangt, en kam deze even goed door. ( maak nog even vochtig als dat nodig is ). En verdeel deze sectie door de helft, maar doe dit wel schuin.


Draai de tussenliggende sectie ook op zodat alleen de laatste lok nog naar beneden hangt.


Kam nu het haar langs een kant naar beneden en bepaal hoe lang je de lok wil hebben. Ik houd altijd 3 a 4 cm onder de kin aan. Je moet er n.l. rekening mee houden dat nu het haar weer korter is daar, dat het meer volume heeft, en hierdoor iets opneemt/boller gaat staan, en het haar dus iets hoger zal vallen ( ongeveer langs je kaaklijn/kin ).


Kam het haar nu goed door. Houd het haar tussen je wijsvinger en je middelvinger geklemd en knip het schuin naar beneden v.a. het punt wat je bepaald hebt ( die 3 a 4 cm onder de kin/kaaklijn ) tot schuin naar beneden richting schouder.


Hierna kam ik het haar nog een recht naar voren, en knip het ook nog even recht bij zodat het weer een beetje symmetrisch is. Op het moment dat je het weer op zij naar voren kamt loopt het wel weer schuin hoor :-)


Maak nu ook het kleine knotje ( 2e deel van de lok ) los, en kam deze met de afgeknipte lok naar beneden.  Klem deze in dezelfde schuinte als de afgeknipte lok, ook weer vast tussen je wijs en middelvinger,  en knip de rest ook schuin richting schouder af (  liefst nog iets schuiner dan het eerste deel, behalve als je een flinke grote lok wil creëren ).


Nu maak je de twee zijknotjes los, en kam je dit haar naar beneden. Wat ik nu doe is dat ik het haar weer tussen mijn wijs en middelvinger door geklemd geleid, en het tegelijkertijd heel geleidelijk afknip. Dus elke keer maar een heel klein ietsiepietsie  aan haar afknippen  met de schaar flink schuin. Je moet n.l. die laatste secties haar v.a. de afgeknipte lok, tot onder aan de lengte van je haar heel rustig laten overlopen zodat het voor een klein beetje laagjes effect zorgt. Hoe langer het haar is, hoe moeilijker dit zal zijn omdat je met ongeveer dezelfde hoeveelheid haar zit, maar deze moet over een langere lengte verdeeld worden voor de laatste lagen.

Als alle secties klaar zijn maak je de laatste knot van het haar achter ook los en kam je dit goed door. Knip dit mooi recht bij en laat dit een heel klein beetje rond lopen ( zo wordt de overgang naar de voorpartij mooier ).


Ik heb het haar hierna met grote ronde borstels droog geföhnd. Denk er wel altijd om dat je een goed product gebruikt welke je haar beschermt tegen de hitte van de föhn. Föhn het haar droog, en rol daarna het haar rond de dikke borstel. Verhit deze nog heel even, en laat het weer afkoelen terwijl je de borstel er nog even in laat zitten. Dit zorgt voor een mooier volume. En tatatata..... je wafafawoem kapsel is klaar.


De dag erna heb ik het nog even met de grootste maat chi-krultang gedaan, en daarmee creëer je nog meer volume ( en een mooie slag/krul ).
  


Wat juist zo leuk is aan het hebben van deze lagen in de voorpartij is dat je weer meer variatie hebt in het creëren van leuke kapsels. Zo kun je denken aan twee grote staarten aan de zijkanten met een losse lok. Je kunt je haar leuk opsteken, maar ook de lok kun je nog steeds naar achteren dragen en de lengte hiervan is nog lang genoeg om het in een paardenstaart of knot vast te zetten. Ook leuk is het om je haar achter vast te zetten ( eventueel in een leuk hoedje/mutsje te verstoppen ) en alleen de lengtes van de lok los te laten vallen. Dit geeft een beetje een bob effect. Zo kun je het haar "kort dragen" terwijl je gewoon je lange haar nog behoud.
  


Nou, voor de echte diehard waaghalzen, de fanatieke DIYers en de "ik ben altijd in voor een experimentje" girls  onder ons zou ik zeggen, give it your best shot and go for it. Lukt het nu helemaal niet, maak dan snel een afspraak bij de kapper, en tot die tijd draag je het haren gewoon in "The Bad Hair Day Look" ( lees vlechten, hoedjes, opgestoken, shawltjes enz ).

Heb je nu een heel handige vriendin, moeder, tante of buurvrouw, dan zou ik haar zeker vragen of zij het bij jou wil proberen.

Ben je nou iemand die dit nog niet helemaal aandurft, wacht dan gewoon nog even, tot je er wel aan toe bent, en je het zeker weet. Je haar groeit heus wel weer aan, maar ik zou niet willen dat je iets doet waar je zelf niet helemaal achter staat.

 Of weet je van jezelf dat je je 1,5 jaar lang iedere dag doodziek en ongelukkig gaat voelen als het niet helemaal uitpakt zoals jij had gehoopt, of je bent iemand die never nooit tevreden bij de kapper weg komt, met als gevolg dat je al je vrienden en vriendinnen gaat stalken door de hele dagen bij hen te gaan klagen over hoe vreselijk jij je haar vindt, aan die mensen luid mijn advies..... Don't try this at home  ;-P

Voor iedereen die het gaat proberen, ik wens jullie heel veel succes, plezier en natuurlijk mucho much wafafawoem.

Q :   Houd jij ook van variatie in je kapsel ? Nieuw modelletje , het liefst een waar je veel mee kunt variëren of af en toe een ander kleurtje in je haar ?

Nou, ik hoop dat alles zo duidelijk is en dat jullie het een leuk artikel vonden. Let me know if you do, en like het artikel dan even.

Have a nice weekend, everyone,
Volg mij ook op Twitter , Facebook , Bloglovin' en Instagram? En blijf altijd op de hoogte. Bedankt voor het lezen en het reageren.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.