vrijdag 24 mei 2013

DIY - TUNIEKJE ( stap voor stap - easy to make )

Hoi Beauty cutes,

Voor vandaag heb ik een stap voor stap tutorial voor jullie gemaakt hoe je heel eenvoudig zelf een leuk tuniekje kunt naaien. De maten die erbij staan zal je zelf even moeten aanpassen, maar reken gewoon voor elke maat kleiner ongeveer 10% smaller. De lengte kan je natuurlijk zelf bepalen. De een houd van kort en de ander van wat langer. Ook kan je variëren met b.v. de hals. Wil je een V-hals, of wil je een ronde hals. De maten die ik er hier bij gezet heb zijn voor een grotere maat, en zal zeker passen bij een maat 50/52 tot 54/56.


Het Tuniekje is heerlijk luchtig voor de zomer, maar kan in het voor-/najaar en winter ook heel goed gedragen worden met een longsleeve eronder.
Hier heb ik het zo eenvoudig mogelijk gelaten, maar natuurlijk kan je de halslijn, zoom of armsgaten ook heel leuk afwerken met mooi band of kant, en zou je middenvoor nog een leuk koord met b.v. kralen of een striklintje kunnen maken.

Wat heb je hier voor nodig:
  •  +/- 2 meter stof
  •  een stukje biaisband voor langs de hals
  • naaigaren

Je kunt 2 dingen doen.
  • De eerste is dat je voortijd alle maten uitmeet en tekent op een stuk papier ( dit kan gewoon op een oude krant ) en er op die manier een patroon van maakt welke je straks  op de stof kan leggen, en hieromheen kan je dan knippen.
  • De tweede mogelijkheid is om rechtstreeks op de stof de afmetingen te tekenen met een krijtje ( ik heb hier gewoon een schoolbordkrijtje voor gebruikt )

Vouw eerst de stof dubbel in de lengte zodat je een lange smalle lap krijgt ( Als je 2 meter stof gekocht heb, en de stof is 150 cm. breed, dan vouw je hem zo dat je een lap krijgt van 2 meter bij 75 cm. ). Je hebt nu 2 zijkanten naar een kant liggen, en aan de andere kant heb je een middennaad. Zorg dat de goede kant van de stof altijd naar binnen is ( dit is dus de kant die je straks ziet als je het tuniekje draagt ). Knip nu de stof in tweeën zodat je 2 lappen krijgt van elk 1 meter. Meet nu 50 cm. vanaf de middennaad opzij en markeer dit met een krijtje. Doe dit om de 50 cm. ongeveer, en trek daarna een streep tussen deze markeerpuntjes. Meet daarna 55 cm. v.a. de zoom naar boven en markeer hier ook weer. Doe dit zowel langs de middennaad als ook langs de zijnaad. Trek v.a. deze 2 markeerpunten een stippellijn. Dit geeft aan waar straks je elastiek komt te zitten.

Ga op deze manier door tot je alles op de stof hebt overgenomen ( als je verder naar beneden scroled dan zie je een tekening waar alle lijnen en afmetingen op staan ). Je hoeft natuurlijk van alles maar de helft te doen omdat je de stof dubbelgevouwen hebt.


Als je alles op de stof hebt staan kan je de buitenlijnen uit gaan knippen. ( of als je een patroon van papier hebt gemaakt, en deze met spelden op de stof vast hebt gezet kan je nu rondom het patroon knippen. Je moet er wel rekening mee houden dat je nog even de lijn voor het elastiek, en het punt tot waar je zijnaad dicht gestikt wordt aan moet geven met een krijtje )


Dit is wat je dan te zien krijgt.


Mocht je een iets korter mouwtje willen, dan kan je de zijnaad recht door knippen ( of op het patroon al weglaten ). Dan ziet het er ongeveer zo uit.


Voordat je de stof openvouwt moet de markeerlijn voor het elastiek nog wel even op de andere kant van de stof gemaakt worden. Je kunt gewoon de stippellijn spelden en dan de stof keren en daar waar je de spelden aan de andere kant ziet zet je weer krijtstreepjes.


Hierna kan je de stof openvouwen en zie je dit.


Het eerste wat je nu gaat doen is dat beide panden helemaal rondom gaat zigzaggen ( de zigzag steek op de naaimachine ). Dit zorgt er voor dat de stof niet verder kan rafelen. ( steken er nog erg veel lange draden uit, dan kan je deze nog even netjes bijknippen. Maar zorg er wel voor dat je niet per ongeluk het zigzag stiksel doorknipt ).
Leg hierna de panden op elkaar met de goede kanten tegen elkaar aan ( de kant met de krijtstreepjes ligt dus buiten ). Stik nu de schoudernaden en de zijnaden aan elkaar.


Hierna kan je de armsgaten en de onderkant zomen. Je vouwt ongeveer 5-7 millimeter van de stof naar binnen. Het meest eenvoudige om te doen is het te stikken met een onderbroken zigzag steek. Deze zorgt ervoor dat je met maar een keer stikken, de stof mooi plat afgewerkt is.


Nu kan  je het biaisband aan een kant openvouwen en langs de halslijn spelden en vast stikken ( doe dit aan de goede kant van de stof ). Keer hierna het band naar binnen en stik netjes langs de rand. Voor een nog mooier resultaat stik je een paar millimeter verderop nogmaals. Zo krijg je dat het band niet meer open kan "rollen".


Als laatste meet je even je taille op en dit is ongeveer de lengte van het elastiek ( je kan ook gewoon het elastiek even rond je taille doen ). Knip het nog niet direct af, maar zet een markering met een krijtje. Meet de helft daarvan en markeer nogmaals. Herhaal dit nogmaals. Je hebt nu 4 krijtstreepjes op het elastiek.


Speld het begin van het elastiek vast in de zijnaad ( daar waar de stippellijn zit ), en het tweede markeerpunt van het elastiek aan de andere kant in de andere zijnaad. Zet ook het markeerpunt welke nog in het midden van die twee punten zit in het midden van de stof vast. Je moet nu het elastiek goed uitrekken zodat het strak langs de stof zit, en vastspelden op verschillende plekken. Doe hetzelfde met de achterkant. Stik nu het elastiek erop met een grote zigzag steek. Doe dit wel uitgerekt zodat de stof niet gerimpeld is. Houd het elastiek hierbij ook goed aan de achterkant vast, anders trek je hem per ongeluk onder het voetje van je naaimachine weg. Ga door tot het einde en knip nu pas het elastiek af langs de zijnaad. Je hebt het er even aan gelaten omdat je zo tot het laatst aan toe makkelijker het elastiek uit kan rekken tijdens het stikken.


En klaar is je tuniekje :-D


Hier heb ik nog even een paar tekeningentjes gemaakt. Eentje met afmetingen.


En ook nog een paar om het snel in 4 makkelijke stappen uit te leggen.


  1. Stik de schouder en zijnaden
  2. Zoom de mouwen en onderkant
  3. Biaisband rond de hals
  4. Elastiek aanbrengenIk hoop dat ik het zo allemaal een beetje duidelijk uitgelegd heb zodat iedereen het kan begrijpen. Mocht je nog vragen hebben, schrijf ze dan even hier in de comments, en ik zal proberen om ze zo goed mogelijk te beantwoorden. Natuurlijk zijn alle reacties weer welkom. Dus laat vooral weten als je het leuk vind af en toe zo'n kleding DIY.

Q:   Wat vind jij ervan als je uitgaat of op een feestje komt en er lopen nog 2 of meer meiden rond met precies dezelfde outfit aan ? Geen probleem of ben je toch liever uniek ?Have a nice weekend, everyone,


Volg mij ook op Twitter , Facebook , Bloglovin' en Instagram? En blijf altijd op de hoogte. Bedankt voor het lezen en het reageren.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.