zaterdag 19 oktober 2013

Mindstyle: luisteren!


Heel veel mensen denken van zichzelf dat ze goede luisteraars zijn.. In feite zijn er maar heel weinig mensen écht goede luisteraars want écht luisteren is nog niet zo makkelijk. Echt luisteren gaat verder dan horen wat iemand zegt en daarbij meedenken aan een oplossing. Echt luisteren is actief luisteren, nadenken en meedenken, iemand uit laten praten, geen woorden in de mond leggen, niet altijd gelijk op zoek gaan naar oplossingen, gebruik maken van stiltes en iemand het gevoel geven dat je ook echt luistert. Er komt heel wat meer bij kijken dan wat mensen vaak denken. Vandaag geef ik jullie 4 tips om je eigen luisterskills te verbeteren want als je echt goed naar mensen kan luisteren is dat een  geweldige kwaliteit voor je sociale leven maar ook voor je werk!


1. Laat mensen hun eigen verhaal doen. Dit lijkt heel vanzelfsprekend maar dat is het in real life vaak niet. Hoe vaak hoor ik wel niet mensen hun verhaal vertellen en dat iemand die er bij zit zegt: ‘OOH dat heb ik ook toen en toen meegemaakt, ja dat heb ik toen zo en zo opgelost’. Hou daar mee op, alsjeblieft.. Het is lang niet altijd verkeerd bedoeld maar dit haalt de verteller helemaal uit zijn/haar verhaal. Laat iemand uitpraten, ja/nee schudden en knikken mag natuurlijk altijd (hierdoor laat je weten dat je ook echt luistert) maar praat er niet door heen en begin al he-le-maal niet over jezelf!

2. Soms moet je gewoon alleen luisteren. Mensen zijn lang niet altijd op zoek naar oplossingen voor hun problemen, vaak willen ze ook gewoon even iets kwijt. Gewoon hun verhaal vertellen kan vaak al zoveel inzicht geven dat ze hun eigen oplossing al gevonden hebben. Als mensen zijn uitgepraat begin dan niet gelijk over oplossingen (vooral mannen hebben hier vaak een handje van) maar geef aan wat jij er van vind (vervelend, bah, logisch dat je boos bent etc.) maar zeg niet gelijk: Goh nou als ik jou was zou ik… Vaak is het nog beter om te vragen of je advies mag geven dan zomaar de verteller te overladen met goed bedoelde adviezen. Het is niet vervelend bedoeld in de meeste gevallen maar je helpt mensen er lang niet altijd mee.

3. Laat stiltes stiltes zijn. Toen ik net begon met de opleiding en we na 10 lessen onze eerste gesprekken aangingen met cliënten (acteurs) was ik als de dood voor stiltes. Ooh god, er valt een stilte oke zeg iets, zeg iets!! Na 4 jaar opleiding en 2 jaar werkervaring kan ik nu echt zeggen dat ik juist hou van de kracht van stiltes. Valt er een stilte, laat het dan gewoon even stil zijn. Vaak gaat de verteller na een aantal seconden vanzelf wel weer verder en had hij/zij even de tijd nodig of om op adem te komen of om het verhaal in zijn/haar hoofd even duidelijk te krijgen. Als jij de stilte meteen weer opvult met een nieuwe vraag kun je een hele hoop informatie missen wat hij/zij eigenlijk nog had willen vertellen! Vooral in mijn werk leer ik nu echt stiltes te benutten en laat ik ze soms ook bewust vallen, zo leuk om het effect hiervan te zien!

4. Stel open vragen en vermijd de 'waarom' vraag. Open vragen zijn vragen die je niet met ja/nee kan beantwoorden. Door het stellen van open vragen lok je de 'verteller' uit om meer te vertellen i.p.v. te antwoorden met een simpel ja/nee. Waarom mag die waarom vraag toch niet gesteld worden vragen mensen vaak aan mij. Het is eigenlijk vrij logisch, het woord 'waarom' associëren mensen vaak met negativiteit en verantwoording af moeten leggen. Waarom? Daarom? Klinkt kinderachtig maar het gebeurd echt! Laat waarom achterwege en vraag bijvoorbeeld liever; goh hoe heeft het zover kunnen komen?! 

Zet 'm op meiden, luister! :D


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.