zaterdag 11 januari 2014

Mindstyle: grote dingen om dankbaar voor te zijn


Afgelopen week schreef ik, zoals ik bijna iedere dag doe, weer eens in mijn gratitude dagboekje. Ik schrijf hier 's avonds voor het slapen gaan in waar ik die dag dankbaar voor ben geweest om de dag fijn en positief af te sluiten. Maar deze avond kwamen de dingen waar ik dankbaar voor was niet als vanzelf.. Ik zat maar te denken en voor mijn gevoel had ik alle kleine dingen om dankbaar voor te zijn al wel een keer opgeschreven..

Toen bedacht ik me: stel dat er, voor je gevoel, op dit moment in je leven gewoon weinig kleine dingen zijn om dankbaar voor te zijn. Je voelt je rot, je relatie loopt niet lekker, je baan blijkt toch je droombaan niet te zijn of je komt als een verzopen kat thuis omdat het na-túúrlijk net begint te regenen als jij op je fietsje naar huis stapt.. Stel dat je op dit moment gewoon baalt en je de kleine dingen die het leven zo fijn maken gewoon eventjes niet kan zien, laten we dan gaan kijken naar de gróte dingen om dankbaar voor te zijn. Niks geen 'lekker gegeten vanavond' of 'die man die me voorliet op het zebrapad' maar een lijstje met dingen als op eigen benen staan, de natuur, vrijheid en stemrecht!1. Het feit dat wij in vrijheid leven. Niet iedere dag moeten vechten voor ons leven, de bommen in oorlogsgebied moeten ontwijken en hopen dat je de dag doorkomt.

2. Dat we in een democratie leven en we allemaal, mannen en vrouwen, stemrecht hebben!

3. De natuur. Wat is het soms toch ontzettend heerlijk om te genieten in de natuur. Lekker uitwaaien aan het strand of genieten van de rust in het bos. I love it!

4. Scholing. Het feit dat wij hier allemaal recht hebben op basis- en voorgezet onderwijs. Dat we kunnen studeren en hierin ondersteund worden door de regering. Dat we allemaal zelf kunnen kiezen wat we worden zolang je er zelf maar hard voor vecht (en leert!)

5. Dat we mogen zijn wie we willen zijn. Homo, hetero, zwart, blank of pimpelpaars, i don't care. We leven in een land waarin we mogen zijn wie we willen zijn en mogen trouwen met wie we willen trouwen en daar ben ik ontzettend trots op.

6. Het feit dat we allemaal verzekerd zijn van zorg. Natuurlijk betalen we hier zelf voor en gaat er 100.000 keer iets mis maar in Nederland zal het niet gebeuren dat de ambulance je laat liggen na een ongeluk als je niet verzekerd bent. We hebben allemaal recht op zorg, goede zorg, en dat is geweldig.

7. Gelijke rechten voor mannen en vrouwen. Al blijkt in de praktijk nog vaak dat mannen in dezelfde functies tóch vaak meer betaald krijgen als vrouwen.. We hebben gelijke rechten. Wij mogen worden wat we willen, studeren wat we willen, we hoeven niet meer te stoppen met werken zodra te getrouwd zijn en we kunnen zélf beslissen of we zwanger willen worden of niet. Er is veel veranderd ten goede van vrouwen!

8. Op eigen benen staan. Ik vind het heerlijk om in mijn eigen huisje te zitten en om me heen te kijken en te bedenken: 'wauw, dit is al-le-maal van mij!'

En zo kan ik nog wel even doorgaan!

Waar ben jij ontzettend dankbaar voor?!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.