zaterdag 18 januari 2014

Reizen: mediteren met boeddhistische monniken op Java


Zoals jullie waarschijnlijk allemaal weten heb ik samen met mijn verloofde in oktober-november een prachtige reis gemaakt naar Azië. We zijn op reis geweest door Java, Bali, Lombok, Borneo en Singapore, ontzettend gaaf. Één van de dingen die veel indruk op mij hebben gemaakt is de avond dat wij in een tempel mochten mediteren met boeddhistische monniken nadat wij de Borobudur bezocht hadden (lees hier meer over de Borobudur). Benieuwd?! 


We sliepen in een klein hostel niet ver van de Borobudur (Lotus II) en de jongens die hier werkten boden ons dit aan als een 'excursie'. Het sprak ons beide gelijk aan en 's avonds sprongen we achterop de scooter bij die 2 jongens en zoeften we door de veel te drukke en smalle straatjes rondom de Borobudur richting de tempel om te mediteren.

En wat was het indrukwekkend.. Eenmaal aangekomen bij de tempel zagen we al een aantal monniken naar binnen lopen. Moesten we hier gewoon achteraan gaan? Het voelde een beetje vreemd, alsof we een stel indringers waren.. De jongen van het hotel vertelde dat iedereen altijd welkom is bij de meditatiemomenten. Je mag naar binnen lopen, een matje pakken en achter de monniken op het matje gaan zitten. De monniken nemen ongeveer een uur de tijd, mochten we eerder 'klaar' zijn was het geen probleem om eerder weg te gaan. Hij zou op ons wachten bij de scooters.

Langzaam en zo stil mogelijk liepen we de tempel binnen, pakten we een matje en namen we plaats achter de monniken. Na een minuut of 5 was het 'tijd' en begonnen de monniken met het prevelen van gebeden. Ze zaten allemaal in kleermakerszit met hun gebedenboekje voor zich en zongen de gebeden gezamenlijk. Het galmde door de tempel en ik was zo onder de indruk dat me concentreren op mijn eigen meditatie er gewoon niet in zat. Maar dit vond ik geen probleem, het was zo gaaf om te kijken, te voelen en te zien hoe 
de monniken opgingen in dit ritueel..

Na een half uur slopen we de tempel uit en liepen we naar de jongen van het hotel. Hij zat met een thermoskan koffie op de stoep te wachten op ons. We vroegen hem of hij ons nog wat kon vertellen over de tempel, de monniken en het boeddhisme. Hij vertelde ons dat de monniken die hier wonen leven van de giften van het dorp. De dorpelingen geven de monniken rijst, fruit of groente wat zij over hebben zodat de monniken in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Hij vertelde dat het bijzondere hieraan is dat de monniken niet alleen giften krijgen van de boeddhistische dorpelingen maar ook van de islamitische bevolking. De bevolking op Java bestaat namelijk grotendeels uit moslims maar ondanks de verschillende religies binnen het land, en dus ook binnen de dorpen, leven alle mensen in vrede met elkaar en delen ze alles met elkaar. 'Java is hierin zo bijzonder.. Maar zo zou het op de hele wereld moeten zijn, toch?!' Dit konden wij natuurlijk alleen maar beamen.. Gek eigenlijk dat dit gezien wordt als 'bijzonder' terwijl het toch eigenlijk de normaalste zaak op de wereld zou moeten zijn dat je deelt wat je hebt met elkaar en dat het niet uitmaakt of je moslim, christen of boeddhist bent?!

We sprongen weer bij de jongens achterop de scooter en reden naar het hotel. Snel naar bed want de volgende morgen moesten we om 3:30 klaarstaan voor de zonsopgang die we gingen bekijken!

Wat was het bijzonder!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.