donderdag 23 oktober 2014

Food Shoplog met het VinkjeIk zag het Vinkje steeds vaker op verpakkingen en werd steeds nieuwsgieriger naar het Vinkje met een blauwe en een groene cirkel . Een tijdje geleden werd ik door het Vinkje uitgenodigd om meer te weten te komen over alle ins en outs van dit steeds groter wordende ‘keurmerk’. Ik merk dat sinds Noah in mijn leven gekomen is ik steeds bewuster ben gaan boodschappen doen omdat ik het belangrijk vind dat iedereen een goede en verantwoordelijke voeding krijgt. Eerst een paar vragen die veel mensen over het Vinkje hebben.

Hoe werkt het Vinkje?:
Het Vinkje maakt in één oogopslag duidelijk welke producten binnen een productgroep meer vezels en/ of minder suiker, zout, calorieën of verzadigd vet bevatten. Het Vinkje is er in twee verschillende varianten : je hebt de keuze uit het Vinkje met de groene cirkel en het Vinkje met de blauwe cirkel.

Het Vinkje met de groene cirkel:
Als je een product kiest met de groene cirkel, heb je een gezonder basisvoedingsmiddel te pakken. Dit zijn producten met belangrijke voedingstoffen, die je elke dag nodig hebt en die daarom in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum staan. Het Vinkje met de groene cirkel vind je op gezondere Schijf van Vijf-producten met minder verzadigd vet, zout, suiker of juist meer vezel. Voorbeelden zijn: volkorenbrood met minder zout en voldoende vezel, magere kaas met weinig verzadigd vet en vers fruit zonder toegevoegd suiker.


Het Vinkje met de blauwe cirkel:

Natuurlijk beperken we ons niet alleen tot basisvoedingsmiddelen. Soms hebben we gewoonweg zin in een tussendoortje, drinken we frisdrank of eten we een ijsje. Om ook de keuze in overige producten gemakkelijk te maken, is er de blauwe cirkel . Dit staat op verantwoorde producten die niet tot de Schijf van Vijf behoren, maar wel minder calorieën, verzadigd vet, suiker of zout bevatten. Denk bijvoorbeeld aan soep met minder zout of een snack met weinig calorieën.


Hoe komen producten aan het Vinkje?:
Als een merk een Vinkje op hun product wil, moeten zij zich aanmelden bij de Stichting Ik Kies Bewust. Deelnemers betalen jaarlijks een vergoeding aan Stichting Ik Kies Bewust. Het grootste deel hiervan gaat naar publieksvoorlichting. Als een bedrijf een Vinkje op de verpakking wil wordt het product ter toetsing voorgelegd aan een toetsingsinstantie. Die bekijkt of de samenstelling binnen de grenzen van de wetenschappelijke criteria valt. Pas als blijkt dat het product voldoet mag het logo op de verpakking. Nadien wordt toegezien op de juistheid van het logogebruik. Kortom: het Vinkje is niet te koop.

Hoe kan het dat een frietsaus een Vinkje heeft en een blik groente niet?
Dat komt omdat producten worden beoordeeld binnen hun productgroep. Groenten in blik bevatten soms (nog) te veel zout en/of suiker en voldoen dan niet aan de criteria van de productgroep ‘bewerkte groenten en fruit’. Binnen de groep sauzen bevatten sommige sauzen minder vet en suiker dat ze de betere keuze zijn, vergeleken met andere sauzen. Aan het Vinkje met de blauwe cirkel kun je zien dat een frietsaus niet tot de Schijf van Vijf behoort en dus geen belangrijke rol in een gezond voedingspatroon speelt.

Mag je onbeperkt producten met het Vinkje eten of drinken?

Nee, er wordt geadviseerd om gevarieerd en niet te veel te eten. Dagelijks minimaal twee stuks fruit en 200 gram groenten, ongeveer vier tot vijf aardappels of opscheplepels (volkoren)rijst en ongeveer drie glazen magere zuivel zijn allemaal onderdeel van een gevarieerde en gezonde voeding. Ook voor basisvoedingsmiddelen uit de Schijf van Vijf geldt dat je deze niet onbeperkt moet eten.

 Waarom heeft niet alle verse groente een Vinkje met een groene cirkel?
Dit komt voornamelijk door praktische redenen. Alle verse en onbewerkte groenten mogen het Vinkje met een groene cirkel dragen. Echter zijn deze groenten vaak onverpakt en liggen ze los in de winkel. Hierdoor is het lastig duidelijk een logo te plaatsen. Sommige winkels kiezen er voor een logo boven het schap te hangen, maar de meeste mensen weten dat groenten en fruit gezond zijn.

Ik kan nog veel meer vragen bedenken, maar ik hoop dat het zo al een stuk duidelijker is en dat vele onduidelijkheden wat duidelijker zijn geworden. Heb je nog meer vragen, dan kun je *hier* heel veel info vinden over het Vinkje.

Food Shoplog:

Nu was ik ook nog niet zo bezig met het Vinkje, maar sinds de bijeenkomst ben ik er meer en meer op gaan letten. Zo kocht ik steeds vaker producten met een Vinkje op de verpakking. Afgelopen week heb ik weer een aantal boodschappen gedaan. Ik moet direct wel bekennen dat ik nog niet alles met het Vinkje koop. Een voorbeeld is kaas, ik moest een stuk kaas hebben en zag dat de kaas van AH basics geen Vinkje had en de voorgesneden plakjes van het AH eigen merk wel een Vinkje had. Toch heb ik gekozen voor het stuk kaas zonder het Vinkje omdat deze de helft goedkoper was. Nu zeg ik zeker niet dat alles met het Vinkje duurder is, want mijn brood was goedkoper dan wat ik normaal koop. Maar ik maak wel een overweging tussen het Vinkje en een product wat €2 á €3 goedkoper is als het in dezelfde productklasse zit.

Alle producten die ik in de foodshoplog laat zien zijn producten die ik ook geregeld zelf koop of wij regelmatig eten.Hierboven zie je alle producten van het Vinkje met een Groene Cirkel. Wat we natuurlijk dagelijks eten is brood. Ik eet het vaak met vleesbeleg zoals hier de Linera smeerworst. Noah krijgt elke ochtend een broodje besmeerd met Blue Band goede start met vlokken of gekleurde hagel (zijn favorieten). Ik hou ook geregeld van een luchtige Cracker met kaas. Ik probeer elke avond groente , vlees of vis , en een aardappel , pasta of rijst op tafel te zetten. Zo zie je dat zelfs sommige potten met groenten een Vinkje met de groene cirkel hebben. Ik heb dit keer gekozen voor een wilde zalm uit de vriezer en voor het eerst ga ik deze vegetarische gegrilde stukjes proberen. Ik ben niet echt een melk drinker, maar de Limoen drink van Optimel is een favoriet hier in huis. En sommigen zullen het misschien gek vinden, maar de bak en braad olie is ook een gezondere keuze. Je lichaam heeft ook (gezonde) vetten nodig, als het maar met mate is. 


Hierboven een aantal producten van het Vinkje met de blauwe cirkel. Ik hou wel van een tussendoortje. Zo vind ik koekjes erg lekker en zeker om in de thee te dippen, dus de thee biscuit van de AH is daar top voor. Als ik onderweg ben heb ik altijd een flesje cola light of Crystal Clear bij me. Mijn broertje en Noah zijn helemaal fan van de Sprankel limonade van de Action. Dit is een limonade die je met water moet mengen en zijn er in twee smaken. Dubbel Fris is ook altijd een succes in huis. Noah mag na school altijd een kop thee (of ander drinken) met wat lekkers en deze Muesli Reep met Chocolade vindt hij zeker een succes, maar de thee biscuit is ook altijd goed. En tja, hoe kan het ook anders. Ik als Sushi fan moest natuurlijk ook dit bakje met sushi van de AH meenemen. Ook een bewuste keuze binnen de snacks!

Ik moet zeggen dat sinds ik meer over het Vinkje weet ik er bewuster op ben gaan letten. Dit is ook wat het Vinkje wil, ze willen het meer bekendheid geven en hopen dat mensen iets bewuster hun producten in de winkel gaan kiezen.

Het Vinkje is echt ontwikkeld voor de alledaagse mens die gewoon één of meerdere keren in de week boodschappen doet voor zichzelf of zijn/haar familie en iets meer op gezondere voeding wil letten.
Ik ben van mening dat het een erg goed initiatief is en hoop dat dit ‘keurmerk’ steeds groter wordt, want het Vinkje is genotificeerd door de Europese Commissie (EC) en opgenomen in de Nederlandse Warenwet. Daarmee heeft de Nederlandse overheid het Vinkje erkend als het nationale voedselkeuzelogo.


Q: Wat is jouw mening ( zeker na het lezen van dit artikel?)

Dit is een gesponsorde post in opdracht van het Vinkje.

Dit review bevat producten die opgestuurd zijn door een bedrijf of merk. Lees hier meer over. 
Volg mij ook op Twitter , Facebook , Bloglovin' en Instagram? En blijf altijd op de hoogte. Bedankt voor het lezen en het reageren.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.